kohde-esittely

Kellokosken sairaalamiljöö ja Alikartano

Koe historiallinen Kellokosken sairaalaympäristö ja Alikartano!

Marilon retkellä torstaina 30.5.2024 koet kaikkea tätä:

  • Tutustut Kellokosken sairaalamuseoon, jossa kuulet alueen ja mielisairaanhoidon historiasta. Kierroksen pääset sairaalakappeliin ja vanhaan ruumiskellariin ja näemme Prinsessa-monumentin.
  • Pääset tutkimusmatkailija A. E Nordenskiöldin lapsuudenkotiin Alikartanoon.

Tuhansien tarinoiden Kellokoski

Kellokosken sairaalamuseo kätkee sisälleen länsimaisen mielisairaanhoidon historian – sen helmet ja hairahdukset. Sairaalan perustamisesta 1915 karttunut kokoelma toimii yhä alan opetuskokoelmana. Sairaalamuseossa loistavat myös originellit potilaat. Kohtaat mielen oikkuja heijastelevat esinekeräelmät ja muun muassa Kellokosken kuuluisimman potilaan Prinsessan eli Anna Lappalaisen kirjontatyöt.

Sairaalamuseo kertoo paitsi ihmismielen rikkaudesta ja haavoittuvuudesta myös hoivatyön ammattilaisten rakkaudesta vaikeaan lajiinsa – psykiatriaan. Millaisessa ympäristössä ja millaisin hoitokeinoin mielisairaita hoidettiin kuuluisassa Kellokosken sairaalassa?

Ulkokierroksella saamme kulkea upeassa puistossa – täällä voi todellakin kuvitella levottaman mielen rauhoittuvan! Kauniiseen sairaalakartanoon emme valitettavasti pääse sisään (HUS myy rakennusta), mutta voimme ihailla sitä ulkoa. Sen sijaan pääsemme kurkkaamaan pieneen kappeliin ja sen kellarikerroksen ruumishuoneeseen.

Luonnollisesti pysähdymme myös Prinsessa-monumentille, joka on kuvanveistäjä Rauni Liukon (1940–2014) käsialaa. Millainen oli Kellokosken tunnetuimman potilaan Prinsessan tarina?

Sairaala toimi alueella sadan vuoden ajan vuosina 1915–2015. Sairaalakiinteistön omistaa HUS-kuntayhtymä, joka lakkautettuaan 2015 sairaalan toiminnan siirsi sen toiminnot muualle.

Nordenskiöldien Alikartano

Vuonna 1608 perustettu Alikartanon tila Mäntsälässä esittelee kävijöille 1800-luvun kartanoelämää. Se tunnetaan kuuluisan löytöretkeilijän ja koillisväylän ensimmäisen purjehtijan A. E. Nordenskiöldin lapsuudenkotina.

Alikartanon tila perustettiin 1608. Entinen mallitila on restauroitu esittelemään kävijöille tilan 1800-luvun elämää. Nordenskiöld-suvun omistuksessa tila oli vuosina 1709–1912. Yhden talon kuuluisan asukkaan, August Nordenskiöldin, kerrotaan harjoittaneen alkemiaa ja yrittäneen vuosikausia valmistaa viisasten kiveä alkemistisessa uunissa, joka on yhä nähtävissä Alikartanossa.

Vuonna 1805 valmistuneessa kartanossa on ainutlaatuinen pohjaratkaisu, jonka korkea keskussali antaa myös ulkoasulle poikkeuksellisen ilmeen. Talo on varsin erikoinen: rakennustyyliltään siinä on sekoitusta barokista, klassismista ja rokokoosta..

Tervetuloa katsomaan millaisessa ympäristössä A. E. Nordenskiöld kasvoi! MIllaiset eväät lapsuudenkoti mahtoi tarjota tulevalle tutkimusmatkailijalle?

Kuvat: Tuusulan kunta/Kari Kohvakka, Mäntsälän kunta


Kuule tarinoita KellokoSKen sairaalan värikkäästä historiasta!
Näe millaisessa kodissa tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöld asui lapsuudessaan!


Kellokosken sairaalamuseo ympäristöineen ja Alikartano

Torstai 30.5.2024 klo 10.00–16.00
Lähtö Kiasman tilausbussipysäkiltä.
Retki on täynnä. Ilmoittaudu jonoon marjo.tiirikka@marilo.fi

 

  • Kesto: 6 h
  • Bussimatkan kesto: 50 min
  • Hinta: Alk.115 € Museokortilla

 

Retken hinta sisältää (alv. 24 %):

  • Kuljetukset
  • Sisäänpääsy ja opastus Kellokosken sairaalamuseoon ja sen ympäristöön
  • Lounas (lounasravintola Kinuskilla)
  • Sisäänpääsy ja opastus Alikartanossa
  • Matkanjohtajan palvelut

Aikataulu:

Klo 10.00 Lähtö Kiasmalta
Klo 11.00–12.15 Kellokoski
Klo 12.20–13.20 Lounas
Klo 13.34–14.40 Alikartano
Klo 15.30 Kiasma

Pienet muutokset aikatauluun ovat mahdollisia.

Tutustu muihin kohteisiin

No posts