Rembrandt

KUN MUSTION LINNANHERRA REMBRANDTIN OSTI

Mustion linnan 1900-luvun alkupuoliskolla omistanut Hjalmar Linder oli intohimoinen taiteen ystävä ja keräilijä.

Hän onnistui hankkimaan Lontoon huutokaupasta kokoelmiinsa tiettävästi Suomen ainoan Rembrandt van Rijnin ((1606–1669) teoksen, Lukevan Munkin (Monk Reading) vuodelta 1661. Mestarin töitä oli tullut myyntiin maailmansodan jälkimainingeissa tavanomaista edullisemmin.

Linder sai vihiä mielenkiintoisesta Rembrandtin teoksesta, jonka ranskalainen kreivi oli huutokaupannut Skotlantiin jo 1700-luvulla. Lukuisten perimysten jälkeen maalaus oli Wemyssin ja Marchin jaarlin hallussa, mutta jaarli joutui luopumaan siitä pian ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Lukeva munkki löytyy nykyisin Sinebrychoffin taidemuseosta. Kuva: Kansallisgalleria/Yehia Eweis.

Jaarli asetti Lukevan munkin (Monk reading) myyntiin Lontoossa välitystoimisto Thomas Agnew & Sonsin listoille. Linder pulitti teoksesta 14 000 puntaa. Summa vastasi noin 938 000 markkaa.

Linder ei ennättänyt nauttia vuonna 1919 hankkimastaan teoksesta kauaa, sillä hän joutui kansalaissodan jälkeen maanpakoon.

Maalauksessa valkopartainen kapusiinimunkki lukee kädessään pitämäänsä lehtistä. Lukemiseen keskittyvän munkin oikea kyynärpää nojaa tuolin käsinojaan. Sävyt ovat tummat. Maalauksen ainoa valonsäde lankeaa ylhäältä ja osuu lehden sivulle valaisten samalla munkin kasvoja.

Hollantilainen Rembrandt on yksi maailman merkittävimmistä taidemaalareista, joka hallitsi mestarillisesti juuri valon ja varjojen käytön. Hänet tunnetaan erityisesti aikalaismuotokuvista, omakuvista ja raamattuaiheisista maalauksista.

Linder testamenttasi taideteoksensa valtiolle

Mustion linnan seinää koristi myös muun muassa Albert Edelfeltin Kuningatar Blanka ja Joshua Reynoldsin omakuva.

Nämä ja joukon muita taulua sekä grafiikkaa, kuparikaiverruksia ja ranskalaisia julisteita Linder lahjoitti Suomen taideyhdistykselle. Nykyisin ne kuuluvat Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmiin.

Lue tarina Suomen rikkaimmaksi tituleeratusta Hjalmar Linderistä.

Jaa somessa