kohde-esittely

Suitian kartano ja Igor-museo

Keskiajan kartanotunnelmaa ja Porkkalan historiaa

Saatoit bongata tv-sarja Ivalosta erikoisen näköisen rakennuksen. Linnamainen rakennus on toiminut monen elokuvan ja tv-sarjan kulissina. Kyseessä on Suitian harmaakivikartano, tuhansien tarinoiden talo Siuntiossa.

Kartanon saleissa on tanssittu ja iloittu, käytävillä ovat kalisseet ritarien kannukset, kellareissa kuulunut yksitoikkoinen vankien valitus ja asehuoneissa ovat kaikuneet hurjien sotilaiden kiroukset. Asehuoneiden katosta roikkui pitkään kaksi tukevaa rautarengasta, joihin rangaistava oli kytketty pieksettäviksi.

Komeassa Suitian kartanolinnassa ja sen ympäristössä on kuvattu useita suomalaisia elokuvia kuten esimerkiksi Tottisalmen perillinen (1940), Linnaisten vihreä kamari (1945), Rosvo-Roope (1949), Noita palaa elämään (1952), Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962), Salaisen agentin äiti (1987) ja Kummeli Kultakuume (1997).

Igor-museo kertoo Porkkalan tarinaa

Nautimme lounaan tyylikkäässä ravintola Spoonissa Pickalassa. Lounaan jälkeen matkaamme Degerbyhyn Igor-museoon kuuntelemaan kertomuksia ajasta, jolloin Porkkalan alue toimi neuvostoliittolaisena tukikohtana. Porkkalan ajasta kerrotaan sanoin, kuvin ja esinein. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Neuvostoliitto pakkovuokrasi Suomelta noin 1 000 neliökilometriä Porkkalasta sotilastukikohdakseen 50 vuodeksi vuonna 1944. Alueella asui noin 1 000 suomalaista, joiden piti jättää kotinsa kymmenen päivän aikana. Neuvostoliitto luopui alueesta 1956, jolloin asukkaat saivat palata koteihinsa.

Degerbyn kyläyhdistyksen vuonna 1997 avaama museo nimettiin sotavanki Igorin mukaan. Igor työskenteli suomalaisperheessä maatöissä ja ystävystyi talon pikkutytön kanssa. Hän veisti puunuken, jonka lahjoitti tytölle vapaaksi päästyään.

Kuvat: Susse Ekström/SE-Action Oy, Igor-museo, Museovirasto/Finna
Lisää kuvia


Astu liki 500-vuotiaaseen kartanoon!
Ihmettele Igor-museossa Porkkalan värikästä historiaa!


Suitian kartano ja Igor-museo

To 27.4.2023 klo 10–16

Lähtö Kiasmalta klo 10.00 (tilauspysäkki)
Pysähdys Lauttasaaressa noin klo 10.15 (Myllykallionrinne, sankarihaudat)

  • Kesto: 6 h
  • Bussimatkan kesto: 1 h
  • Hinta: 118 €

Tutustumme Suitian kartanoon ja kuulemme sen monisatavuotisesta historiasta. Lounasta nautimme tyylikkäässä ravintola Spoonissa Pickalassa, jonka jälkeen matka jatkuu Degerbyyhyn Igor-museoon. Siellä perehdymme Porkkalan alueen historiaan neuvostoliittolaisena tukikohtana.

RETKEN HINTA 118 € SISÄLTÄÄ
– kuljetukset
– yksityisopastukset ja sisäänpääsyt
– lounas
– matkanjohtajan palvelut

OHJELMA
Klo 10.00 Lähtö Kiasmalta
Klo 10.15 Pysähdys Lauttasaaressa
Klo 11.00–12.00 Suitian kartano, opastus
Klo 12.45–13.45 Lounas, ravintola Spoon, Pickala
Klo 14.00–15.00 Igor-museo, opastus

Takaisin Helsingissä olemme noin klo 16.00.
Pienet muutokset aikatauluun ovat mahdollisia.

Tutustu muihin kohteisiin