kohde-esittely

Malmgårdin kartano ja Runebergin koti

Tutustu kahteen erilaiseen kotiin!

Marilon retkellä torstaina  21.9.2023 Malmgårdiin ja Porvooseen koet kaikkea tätä (lähtö Kiasman tilausbussipysäkiltä):

  • Malmgårdin edellisessä ja nykyisessä päärakennuksessa on asunut Creutzin aatelissuku jo 1600-luvulta lähtien. Koe kartanon ainutlaatuisen ylellinen tunnelma ja kuule herkullisia tarinoita kartanosta, jossa yhä asutaan!
  • Lounaan jälkeen on vuorossa toinen kohteemme, kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin ja tämän puolison Fredrikan kotitalo Porvoossa. Tämä Suomen vanhin kotimuseo on toiminut jo vuodesta 1882. Eläydy pariskunnan elämään porvariskodissa!
  • Hinta alk. Museokortilla 129 €

Ainutlaatuinen MALMGÅRDIN kartano

Malmgårdin ainutlaatuinen ja suorastaan häkellyttävän näköinen tiilistä rakennettu kartano kätkee sisäänsä Creutzin suvun tarinaa jo neljän sadan vuoden ajalta.

Kartanon värikkäitä tarinoita meille kertoo lapsuutensa kartanossa asunut kreivi Henrik Creutz. Tällä hetkellä kartanossa asuvat hänen vanhempansa. Kreivi esittelee meille linnan ja suvun historiaa ja kertoo Malmgårdin kartanon toiminnasta, tarinoita linnasta ja sieltä löytyvistä taideteoksista.

Tilalla on ollut kartano jo 1600-luvulta. Nykyinen tiilinen kartano rakennettiin 1800-luvun loppupuolella, kun vanhempi ja vaatimattomampi kartano ei kelvannut Henrikin isoisoisälle Carl Magnus Creutzille (1821–1893).

Kartanossa on noin 50 huonetta. Mihin ihmeeseen maatilalla tarvittiin kymmeniä huoneita? Kuinka suuren palveluskaartin sen ylläpito vaati? Entä mitä tekemistä salin muotokuvassa poseeravalla Gustav Philip Creutzilla (1731–1885) on Pohjois-Amerikan Yhdysvaltojen itsenäisyyden kanssa?

Malmgårdin kartanolla eletään aktiivista elämää: siellä pannaan olutta ja luomuviljelyä tilalla on harjoitettu jo liki 30 vuotta.

Halutessasi voit piipahtaa viehättävään Malmgårdin maatilamyymälään tuliaisostoksille. Lounaan nautimme Porvoossa ravintola Cabriolessa.

Tällaisessa kodissa asuivat RUNEBERGIT!

Jos Malmgårdissa on eletty leveästi ja hulppeasti, kansallisrunoilijamme koti on huomattavasti pienempi mutta silti hyvin viehättävä.

Runebergin kotitalossa aika kerta kaikkiaan pysähtyy. Anna alkuperäisen sisustuksen viedä sinut suoraan 1800-luvun porvariskotiin, jossa Runebergit asuivat 25 vuotta! (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

J. L Runebergin ja Fredrika-rouvan kotitalosta löytyvät kansalliskirjailijan aidot pyöreät lukulasit ja paljon muita perheelle kuuluneita huonekaluja, taideteoksia, astioita ja jopa Fredrikan kasvien pistokkaista kasvatettuja kasveja.

Tiesitkö, että Runebergin päivää alettiin viettää jo hänen elinaikanaan? Runebergiin suhtauduttiin kuin pyhimykseen. Vuoden 1858 kansalaiskeräys tuotti sellaisen ruplamäärän, ettei Runebergillä ollut enää rahahuolia. Vuodesta 1874 lähtien syntymäpäivät muuttuivat jopa niin suureellisiksi, että apuun tarvittiin Porvoon vapaaehtoinen palokunta.

Fredrika Runeberg oli paljon muutakin kuin kodista ja perheestä huolehtiva rouva.
LUE TARINA FREDRIKAN KUVITTEELLISESTA PÄIVÄSTÄ VUONNA 1858

KATSO LISÄÄ KUVIA


Esteettömyys

  • Malmgårdin kartanossa on portaita (ei hissiä)
  • Runebergin kodin pääoville johtaa korkeat portaat, mutta museoon on esteetön sisäänkäynti rakennuksen takaa. Käytössä on porrashissi, jonka luo johtaa jyrkähkö metalliluiska.


Malmgårdin kartano ja Runebergin kotitalo 21.9.2023

Ilmoittautumisaika on päättynyt!

Torstai 21.9.2023 klo 9.30–16.00
Lähtö Kiasman tilausbussipysäkiltä.

  • Kesto: 6 h 30 min
  • Bussimatkan kesto: 1 h
  • Hinta: Alk. Museokortilla 129 €

Retken hinta sisältää:

  • Kuljetukset pienbussilla
  • Sisäänpääsy ja yksityisopastus Malmgårdin kartanossa
  • Sisäänpääsy ja yksityisopastus Runebergin kotimuseossa
  • Buffetlounas rav. Cabriolessa Porvoossa
  • Matkanjohtajan palvelut

Aikataulu:

Klo 9.30 Lähtö Kiasmalta (tilausbussipysäkki)
Klo 10.30–12.15 Malmgårdin kartano
Klo 12.45–13.45 Lounas
Klo 14.00–15.00 Runebergin koti
Paluu n. klo 16.00 Kiasmalle

Pienet muutokset aikatauluun ovat mahdollisia.