kohde-esittely
Gumbostrand Konst & Form ja Nikkilä

Taidetta ja sairaalahistoriaa!
Monipuolinen Gumbostrand Konst & Formin taidekeskus koostuu taidegalleriasta, designmyymälästä ja skandinaavisiin makuihin keskittyvästä bistrosta. K. Hartwallin vanha tehdasmiljöö sai uuden elämän taiteiden ystävien suosikkina kymmenen vuotta sitten.
Seitsemän kertaa vuodessa vaihtuvat näyttelyt houkuttelevat kävijän palaamaan yhä uudelleen taiteen ja kauneuden ääreen. Jo matka taidekeskukseen kiemuraista ja kapeaa merenrantatietä pitkin on hurmaava!
Lasitaidetta, kuvataidetta ja käsitöitä
Viime syksynä Marilon retkellä Suomen Lasimuseoon vierailleet saivat seurata lasinpuhaltajamestari Kari Alakosken (linkki vie Kost & Formin sivulle) työskentelyä Lasistudio Mafka & Alakoskessa. Nyt Alakosken kehittämällä uudella tekniikalla valmistettuja värikkäitä lasiteoksia voi ihastella Konst & Formissa.
Mukana näyttelyssä on lisäksi Jenni Vakkilaisen, Johnny Ramstedtin, Jonna Johanssonin sekä kuukauden nuoren taiteilijan Anni Kostamovaaran teoksia.
Viereisessä rakennuksessa toimii Röda Husets Hantverk -putiikki, jossa voi käydä ihastelemassa sipoolaisten tekemiä käsitöitä.
Nikkilän entinen sairaala-alue
Nautimme lounaan Gumbostrand Konst & Form Bistrossa. Tämän jälkeen suuntaamme Sipooseen, jonka upeissa jugendrakennuksissa toimi Helsingin kaupungin psykiatrinen sairaala 85 vuoden ajan.
Pääsemme opastetulle kierrokselle kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle sairaalamäelle kuulemaan alueen historiasta ja hurjista ihmiskohtaloista. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Sairaalan suunnitteli vuonna 1909 arkkitehti E.A. Kranck. Oliko nimi hänen kohdallaan enne? Sairaalarakennuksiin keskittyneen arkkitehdin sukunimi tarkoittaa nimittäin suomeksi sairasta!
Potilaiden joukossa oli monia tunnettuja kulttuuripersoonia, kuten esimerkiksi Uuno Kailas ja L. Onerva. Myös elokuvasta tuttu Kellokosken Prinsessa vietti Nikkilässä elämänsä viimeiset vuodet. Mutta miksi valokuvaaja Signe Brander päätyi Nikkilän sairaalaan? Opastetulla kierroksella kuulet senkin.
Nikkilän sairaalassa tehtiin lobotomioita 1950- ja 1960-luvuilla. Sotien jälkeen annettiin ilman nukutusta ”ällihoitoa” eli sähköshokkeja. Silti sairaala oli psykiatrisen hoidon edelläkävijöitä, ja siellä kehitettiin moninaisia hoitomuotoja. Sinne palkattiin liikunnanopettaja ja perustettiin taideterapiaryhmiä.
Sairaala-alue oli kuin oma pieni kaupunki. Siellä oli oma leipomo, pesula, kasvihuoneita, juhlatalo, maatila, hautausmaa, palokunta ja lämpö- ja vesilaitos.
Kun sairaalatoiminta loppui vuonna 1999, rakennuksia alettiin remontoida yksityisasunnoiksi. Osa taloista on päässyt pahasti rapistumaan.
Kuvat: Gumbostrand Konst & Form, Museovirasto/Finna, Marjo Tiirikka
Katso lisää kuvia
Lumoudu Gumbostrand Konst & Formista!
häkelly Nikkilän mielisairaalan tarinoiden äärellä!
Gumbostrand Konst & Form ja Nikkilän entisen mielisairaalan ulkoalue
VAIN MUUTAMA PAIKKA JÄLJELLÄ!
TO 13.4.2023 klo 10–16
Lähtö Lauttasaaresta klo 10.00 (Myllykallionrinne, sankarihaudat)
Pysähdys Kiasmalla n. klo 10.15 (tilauspysäkki)
Osallistumme Konst & Formissa opastetulle kierrokselle, jonka jälkeen syömme lounaan. Halukkaat voivat vierailla Röda Husets Hantverk -käsityöputiikissa. Nikkilän sairaala-alueen kävelykierroksella opas kertoo meille alueen historiasta ja ihmiskohtaloista.
RETKEN HINTA 98 € SISÄLTÄÄ
– kuljetukset
– sisäänpääsyt ja yksityisopastukset
– lounas
– matkanjohtajan palvelut
OHJELMA
Klo 10.00 Lähtö Lauttasaaresta
Klo 10.15 Pysähdys Kiasmalla
Klo 11.00–11.30 Gumbostrand Konst & Form, opastus
Klo 12.00–13.00 Lounas
Klo 13.00–13.30 Röda Husets Hantverk
Klo 14.00–15.00 Nikkilän sairaala-alue, opastus
Takaisin Helsingissä olemme noin klo 16.00.
Pienet aikataulumuutokset ovat mahdollisia.