kohde-esittely

CHAPPE JA HELENE SCHJERFBECK -KIERROS

IHASTU CHAPPEEN JA ELÄYDY HELENE SCHJERFBECKIN MAAILMAAN!

Retki 21.3.2024 täynnä. Toisella retkellä tiistaina 26.3.2024 koet kaiken tämän:

 • Näet upean modernin taiteen talon Chappen ja sen erikoisnäyttelyt: mediataideteoksen Craft Rituals ja Tammen tarina -näyttelyn.
 • Pääset mukaan Helene Schjerfbeck-draamaopastuksen myötä tutustumaan Raaseporin museon Helene Schjerfbeckin näyttelyyn sekä idylliseen vanhaan kaupunkiin, jossa taiteilija aikoinaan asui parisenkymmentä vuotta. Kierros päättyy Raatihuoneentorille Café Schjerfbeckiin, joka on sisustettu Helenen aikakauden mukaisesti.
 • Hinta alk. Museokortilla 139 €

Tammisaaren helmi Chappe

Huhtikuussa 2023 avattu Chappe on taiteentalo meren äärellä. Se on taideteos jo itsessään. Talon muoto mustine, kuusiverhoiltune seinineen muistuttaa salmiakkia.

SMALin (Suomen matkailualan liitto) järjestämässä äänestyksessä Chappe sai ensimmäisen palkinnon matkailuinnovaatio-kategoriassa marraskuussa 2023. Palkintokriteerien mukaan ”Chappe tarjoaa taide-elämyksen pilke silmäkulmassa ja toivottaa tervetulleeksi modernin taiteen ja nykytaiteen äärelle Tammisaareen. Chappe palkitsee taiteen ja kulttuurin lähiseikkailijat silmän, mielen ja sielun haasteella.”

Chappe perustettiin lääketieteen tohtori ja geenitutkija Albert de la Chapellen aloitteesta, ja hänen nimeään kantava taidesäätiö rakensi ja rahoitti rakennuksen.

Taidemuseossa järjestetään modernin taiteen ja nykytaiteen näyttelyitä, jotka painottuvat Suomen, Pohjoismaiden ja Itämeren alueen taiteeseen. Albert de la Chapellen toiveen mukaisesti toiminnassa otetaan huomioon ympäristötietoisuus ja kestävä kehitys.

Marilon retkellä tutustumme Chappessa värikkääseen mediataideteokseen nimeltä Craft Rituals. Teos vie meidät sadunomaiseen maailmaan ja antaa audiovisuaalisen kokonaiselämyksen. Näyttelytiedotteessa kerrotaan, miten ”sävelletty musiikki sekä rituaaliset käsityöinstallaatiot ja veistokset luovat oman suggestiivisen maailmankaikkeuden.” Miltä tämä mahtaa tuntua? Tervetuloa mukaan uutta kokemaan!

Chappen toinen näyttely kertoo Tammen tarinan. Kun taloa alettiin rakentaa, tontilta kaadettiin yli 50 vuotta vanha punatammi. Rakennuksen suunnitelleen JKMM Arkkitehtien pääsuunnittelija Asmo Jääksille oli selvää, että puu saisi jatkaa elämäänsä talossa sen valmistuttua.

Punatammi päätyi Chappen asiakapalvelutiskiin ja penkkeihin. Toteutus annettiin Fiskarsissa toimivalle muotoilija-puuseppä Atte Pylvänäiselle. Miten kauniit niistä tulivatkaan! Videolla saamme seurata tammen tietä pihapuusta penkiksi ja nähdä Atte Pylvänäisen työskentelyä hänen verstaallaan Fiskarsissa.

Kaksi tuntia Helene Schjerfbeckin matkassa!

Rakastettu taiteilijamme Helene Schjerfbeck (1862–1946) asui Tammisaaressa liki 20 vuotta. Lounaan jälkeen sukellamme Helenen elämään draamakierroksella. Roolia esittää Anne Ingman (kuvassa), joka vie meidät ensin Raaseporin museoon katsomaan Helene Schjerfbeckin maalauksia. Museossa on esillä myös Helenelle kuuluneita esineitä, kuten  keinutuoli ja kävelykeppi.

Kierros jatkuu Tammisaaren idylliseen vanhaan kaupunkiin ja näemme myös puutalon, jossa Helene asui vuokralla. Miten Tammisaari näkyy Helenen taiteessa? Mikä häntä inspiroi?

Kierros päättyy Café Schjerfbeckiin, joka on sisustettu Helenen aikakauden kalusteisiin. Vanhan ajan tunnelmissa saamme vielä nauttia kahvit taiteilijan nimikkoleivoksen kera.

Kuvat Tuomas Uusheimo (Chappe), Anne Ingmanin albumi


Esteettömyys

 • Chappessa on esteetön sisäänpääsy osaan tiloista sekä esteetön wc. Talosta löytyy hissi.
 • Pääsemme Raaseporin museoon sisäkäytävän kautta.
 • Vanhan kaupungin kävelykierroksen tiet ovat helppokulkuisia ja asfalttitietä. Sateen sattuessa kierros tehdään bussilla.

KOE UPEA CHAPPE!
VIETÄ KAKSI TUNTIA HELENE SCHJERFBECKIN MATKASSA DRAAMAOPASTUKSELLA!


Chappe ja Helene Schjerfbeck -draamaopastus

TOINEN RETKIPÄIVÄ:
Tiistai 26.3.2024 klo 10.00–17.30

Lähtö Kiasman edestä tilausbussipysäkiltä.
TÄYNNÄ! Ilmoittaudu jonotuslistalle marjo.tiirikka@marilo.fi

Torstai 21.3.2024 TÄYNNÄ

 

 • Kesto: 7 h 30 min
 • Bussimatkan kesto: 1 h 30 min
 • Hinta: Alk. 139 € Museokortilla

 

Retken hinta sisältää (alv. 24 %):

 • Kuljetukset
 • Sisäänpääsy ja opastus Chappeen
 • Lounas (nepalilainen ravintola Kripa)
 • Helene Schjerfbeck -draamaopastus ja sisäänpääsy Raaseporin museoon
 • Kahvit ja leivos Café Schjerfbeckissä
 • Matkanjohtajan palvelut

Aikataulu:

Klo 10.00 Lähtö Kiasmalta
Klo 11.30–12.45 Chappe
Klo 13.00–13.45 Lounas
Klo 14.00–16.00 Helene Schjerfbeck-draamaopastus
Klo 17.30 Kiasma

Pienet muutokset aikatauluun ovat mahdollisia.