kohde-esittely
Tuusulanjärven kohteet Ahola ja Suviranta

Kaksi tuusulanjärven kulttuurikotia
Kirjailija Juhani Aho (1861–1921) ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt (1863–1945) olivat ensimmäiset Tuusulanjärven tuntumaan asumaan muuttaneet taiteilijat. Heidän kodistaan Aholasta Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai alkunsa.
Ahola on sittemmin ollut monessa muussakin käytössä. Se ei siis ole varsinainen kotimuseo, mutta Elämää taideyhteisössä -kierros kuvailee elämää Aholassa, sen asukkaita ja sisustusta tavalla, joka herättää talon uudelleen henkiin taiteilijakotina.
Näemme esineitä, valokuvia ja muun muassa Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijatarvikkeita ja Aholassa syntyneitä piirustuksia.
Venny Soldan-Brofeldtia pidetään edelläkävijänä itsenäisenä naistaitelijana. Hän oli äärimmäisen monipuolinen taitaja: piirtäjä, taidemaalari, kuvittaja, veistäjä, käsityöläinen, tekstiilisuunnittelija, puvustussuunnittelija ja taidekasvattaja. Tämän ohessa hän hoiti Aholan talouden ja kestitsi vieraat.
Opastetulla kierroksella keskitytään taiteilijapariskunnan elämään Aholassa vuosina 1897–1911. Miltä Aholassa näytti tuolloin? Keitä kaikkia Aholassa asui?
Entä ketkä kaikki kävivät vierailulla? Kierroksella selviää myös, kuka suunnitteli talon sisustuksen ja millaista lasten elämä Aholassa oli.
Pariskunnan elämästä draamaa puuttunut. Mikä mahtoi olla totuus Vennyn sisaren Tillyn Ruotsista ”adoptoiman” pojan salaisuus?
Suviranta
Lounaan jälkeen on vuorossa Suviranta. Kaunista puuhuvilaa ei erota Tuusulan rantatieltä, niin hyvin se piiloutuu kuusiaidan taakse. Omaa rauhaa Eero Järnefelt (1863–1937) ja Saimi Järnefelt (1867–1944) lähtivätkin uudesta kodista hakemaan.
Arkkitehti Usko Nyström suunnitteli Suvirannan perheen kodiksi ja Eeron työtilaksi, ja se valmistui vuonna 1901. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Suvirannassa asutaan yhä, joten se on koti, ei varsinaisesti kotimuseo. Taloa asuttaa jo kolmas sukupolvi, sillä Eero Järnefeltin tyttären Lauran poika asuu talossa edelleen puolisoineen.
Kokonaistaideteoksessa yhdistyvät käytännöllisyys, kauneus ja toiveet omavaraisuudesta toteutuivat laajan puutarhan muodossa. Pihassa seisoo edelleen jyhkeä tammi, jonka Eero istutti tyttärelleen Lauralle tämän ylioppilaaksi tulon kunniaksi 1920-luvulla.
Millaista oli esimerkiksi Kolin maisemista tunnetun Eero Järnefeltin ja tämän perheen elo Tuusulanjärven rannalla? Mitä taiteilija teki, kun kaipasi hermolepoa?
Entä kenen kansainvälisen kuuluisuuden kanssa Eeron sisko avioitui? Nämä selviävät opastetulla kierroksella.
Kuvat: Niklas Waruis/Järvenpään taidemuseo, Mikhail Olykaynen/Järvenpään taidemuseo ja Marjo Tiirikka
Katso lisää kuvia
Koe Aholan henki Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin tarinoiden myötä!
Nauti Eero Järnefeltin tunnelmallisesta Suvirannasta!
Ahola ja Suviranta
To 1.6.2023 klo 10–16
Lähtö Lauttasaaresta klo 10.00 (Myllykallionrinne, sankarihaudat)
Pysähdys Kiasmalla n. klo 10.15 (tilauspysäkki)
Tutustumme ensin Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Aholaan. Lounaan jälkeen matka jatkuu Suvirantaan, jossa Eero Järnefelt perheineen aikoinaan asui.
RETKEN HINTA ALK. 92 € SISÄLTÄÄ:
– kuljetukset
– yksityisopastukset ja sisäänpääsyt
– lounas
– matkanjohtajan palvelut
* Edullisin hinta aina Museokortilla.
Ohjelma
Klo 10.00 Lähtö Lauttasaaresta
Klo 10.15 Pysähdys Kiasmalla
Klo 11.15–12.15 Ahola, opastus
Klo 12.45–13.45 lounas, Lottakanttiini
Klo 14.00–15.00 Suviranta, opastus
Takaisin Helsingissä olemme noin klo 16.00
Pienet muutokset aikatauluun ovat mahdollisia.